İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

EV ALIM SATIMI YAPACAKLAR MALİYET HESAPLARINA DİKKAT ....

EV ALIM SATIMI YAPACAKLAR MALİYET HESAPLARINA DİKKAT ....
Son dönemlerde konut kredisi faiz oranlarında yaşanan indirimlerin ardından çok sayıda vatandaş bu kredi olanaklarından faydalanmak istiyor.  Hem devlet bankaları hemde özel bankaların sunduğu imkanlarla ev alacak vatandaşlar normal ev maliyetlerinin yanında kredi maliyet ödemeleri de yapacaklar. Bunun dışında konut kredisi yerine evin ekspertiz değerinin tamamı için kredi sağlayan mortgage sisteminden ev alacak vatandaşların maliyet kalemleri biraz daha artıyor. 

KALEM KALEM EV ALIMI MALİYET TABLOSU... 

Tüm bu sistemlerde yer alan ve ev alacak, ev satacak vatandaşların dikkat etmesi gereken o maliyet tabloları, masraf ödemeleri. 

Ekspertiz Ücreti 
Konut kredisi ile ev alacak vatandaşların yapacakları en yüksek masraf ödemelerinden birisi ekspertiz ücreti. Bu rakam 2020 yılında zamlandı. 2019 yılında ortalama 800 TL olan ekspertiz ücreti bankadan bankaya değişmekle birlikte 1100 TL ile 1250 TL arasında bulunuyor. 

Kredi Tahsis Ücreti 
Bir diğer önemli maliyet kalemi ise kredi tahsis ücreti. Konut kredisi kullanımlarında yapılan bu ödemeler kredi tutarına göre değişir. Genellikle kredi tutarının yüzde 0.5 oranında ödenen bu ücret önemli bir maliyet olarak göze çarpıyor. 150 bin TL kredi kullanan bir vatandaş ortalama 750 TL seviyesinde kredi tahsis ücreti öder. 

İpotek Tesis Ücreti 
2020 Mart ayında yapılacak olan krediyle ev alım işlemlerinde vatandaşlar ipotek tesis ücreti ödemesi yapacaklar. Bu ödemeler yine bankadan bankaya değişmekte. 2020 yılının girmesinin ardından artan bu ücretler en az 150 TL en fazla ise 300 TL olarak ödenir. 

Tapu ve Harç Masrafı 
2020 yılında Tapu Harcı ödemesi hem alıcı hem satıcı tarafından ödenen önemli maliyet kalemlerinden olan masraflardandır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne yapılacak tapu harcı ödemeleri yüzde 2 + yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 oranında ödenir.  

Sigorta Ücretleri 
Ev alacak vatandaşlara sağlanan krediler çoğunlukla bankaların sağladığı sigortaların kullanılması ile veriliyor. Bu kapsamda vatandaşlardan konut sigortası, hayat sigortası yaptırılması isteniyor. Konut sigortası evin durumuna göre değişirken hayat sigortası ücreti ise kredi kullanacak vatandaşın yaşı sağlık durumu gibi etkenlere göre belirlenir. Sağlıklı ve genç bir birey için yıllık hayat sigortası 200 TL ile 300 TL arasında değişir. 

Emlakçı Masrafı 
Ev alımlarında vatandaşların ödedikleri bir diğer ücret yüzde 2 oranında olan emlakçı masrafı. Bu ödeme yüzde 2 alıcı yüzde 2 satıcı tarafından ödenir. Ancak sözleşmede değişiklik yapılmışsa bu tutar o sözleşme maddesine göre ödenir. 200 bin TL'lik bir ev için emlakçıya ortalama 4 bin TL ödeme yapılır. 

DASK Masrafı
Ev alımlarında önemli ve zorunlu olan ödemelerden birisi Zorunlu Deprem Sigortası. Bu ödemeler yıllık olarak yapılır ve evin deprem riski olan bölgede olup olmamasından çok sayıda etmene bağlı olarak değişir. DASK ücreti yıllık 50 TL'den başlar ve 350 TL'ye kadar çıkar.


Kategoriler
0532 136 81 34

emlakhizmeti.com, Tüm Hakları Saklıdır.

tr.flatfy.com
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Whatsapp