İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

TAPU SATIŞ İŞLEMLERİNDE ARTIK NOTER DEVRİ BAŞLIYOR...

TAPU SATIŞ İŞLEMLERİNDE ARTIK NOTER DEVRİ BAŞLIYOR...

Gayrimenkul Satışlarında Yeni Sistem Başlıyor! Tapu Devir İşlemlerinde Noter Dönemi!

Ev alım satımında yeni bir dönem başlamak üzere. Tapu müdürlüklerinde yapılan satış işlemleri baştan aşağı değiştirilerek Noterlere taşınıyor. İşte konuya ilişkin ayrıntılar.

    

Evini satacak olan ya da ev satın alacak vatandaşlar bu işlemler için yıllardır tapu dairelerine gidiyor. Ancak Meclis'e sunulan teklif ile bu işlemin değiştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Ev alım satımında tapu dairelerinde gerçekleştirilen işlemlerin artık noterler aracılığı ile de yapılması için yeni bir düzenleme başlatıldı. 

EV ALIM SATIMINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Türkiye'deki mevcut sisteme göre şu an ev alım ve satım işlemleri Web Tapu üzerinden alınan randevu ile yapılıyor. Randevu tarihinde söz konusu günde tapu harcı yatırılarak alım-satım işlemi tapu memurunun eşliğinde tapu siciline işleniyor. 

Meclis'te bazı yasalarda değişiklik yapılmasına dair düzenlemeler için çalışmalar devam ediyor. Bunlardan biri de hem tapu müdürlüklerini hem de emlak sektörünü rahatlatacak olan ev alım satım işlemlerinin notere taşınması olacak. 

Uzmanlar, tapu işlemlerinde noterlerin devreye girmesinin bürokrasiyi azaltacağı belirtilirken, tapu memurlarının görebildiği tüm bilgileri noterlerin görmesi durumunda sorun olmayacağını ve satışın yapılabileceğini fakat eksik bilgiler bulunuyorsa bu durumun alıcılar açısından sorun yaratabileceği ifade ediliyor. 

TAŞINMAZ İŞLEMLERİ NOTERLERDE YAPILABİLECEK

Gayrimenkul hukuku uzmanları, noterlerle tapu arasında yapılacak işlemler arasında önemli bir fark bulunmayacağını belirterek, tapu memurunun dikkat ettiği hususlara aynı şekilde noter memurunun da dikkat edeceğini söylüyor. Devir yapacak kişinin akıl sağlığının yerinde olup olmadığını ya da dolandırıcılık gibi olaylar karşısında noterlerin de aynı hassasiyeti göstereceği belirtilirken, tescil işleminin yine tapu müdürlüğü tarafından yapılacağının altı çizildi. 

Tapu memuru tapuda beyan ya da şerh bulunuyorsa alıcıya sözlü olarak her şeyi anlatıyor. Ancak noterlerin bu beyanları görme yetkisi olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Noter memurları da tıpkı tapu memurları gibi ayrıntıları direkt olarak alıcıya aktardığında sistem yine aynı şekilde işleyecektir. 

 

DÜŞÜK DEĞER GÖSTERMENİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin noterlere taşınmasının uzun süredir konuşulan bir konu olduğu biliniyor. Şimdiye kadar bu konu ile ilgili bir adım atılmazken Meclis'teki yeni düzenleme ile satış işlemlerinin yerinin değişmesi mümkün olacak. 

Düzenlemenin Meclis'ten geçmesi durumunda noterlerde de alım satımla ilgili özel bir birim oluşturulması gerekiyor. Bu sebeple önceden gerekli tüm tedbirler alınmalı ve en özenli şekilde alt yapı oluşturulmalıdır. 

Bunun yanında taşınmaz satış işlemlerinin noterlere taşınması ile noterler, hukukçu kimlikleri ile taşınmazların gerçek tespitinin yapılması sonrasında alım-satım sözleşmeleri de yaptıkları için daha fazla güven sağlayabilir. Ayrıca bu durum ile tapuda evin değerini düşük gösterme gibi durumların önüne geçilebilecek ve vergi kaçırılması önlenebilecek. 

 



Kategoriler
0532 136 81 34

emlakhizmeti.com, Tüm Hakları Saklıdır.

tr.flatfy.com
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Whatsapp