İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

YETKİ BELGESİ OLMAYAN WEB TAPU'DA İŞLEM YAPAMAYACAK...

YETKİ BELGESİ OLMAYAN WEB TAPU'DA İŞLEM YAPAMAYACAK...

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde Değişiklik Yolda! Yetki Belgesi Olmayan Web Tapu'da İşlem Yapamayacak...


Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 5 Haziran 2018'de Resmi Gazete'de yayınlanmış ancak ardından 31 Ağustos 2020'ye ertelenmişti.

 

YÖNETMELİKTE REViZYON YOLDA

Ticaret ve Sanayici İş Adamları Derneği TÜRKSİAD ve Emlak Müşavirleri Federasyonu EMFED Başkan Yardımcısı Mehmet Sert, TÜRKSİAD ve EMFED olarak Ticaret Bakanlığı'na konuyla ilgili mağduriyet yaşandığı ve bunların giderilmesi amacıyla yazılı ve sözlü olarak dile getirdiklerini ifade etti.

Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliklerin revizyonu için yeni bir taslak üzerinde yaptığı çalışmalarla ilgili aldıkları duyumları ve yapılacak olan bu revizyon için farklı görüşlerin alındığını açıkladı.

Temsilciler, önemli olanın yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi, sektörlerin ve mesleklerin hak ettiği yere ve hedefe gelip daha itibarlı ve güvenli olarak sektörü ve pazarı büyütmek olduğundan bahsetti.

YETKİ BELGESİ İLE GELEN YENİLİKLER

Bu sektörlerde faaliyet gösterenlerin ve bundan sonra sektöre giriş yapacaklar ile özellikle emlak ofislerinde çalışan danışmanlara, ofisin ana yetki belgesine bağlı olarak yetki belgesi uygulaması şartı getirildi.

Danışmanların yapacak olduğu tüm işlemlerden artık ofiste sorumlu olacak ve cezai müeyyide ofis sahibine ve ofisin yetki belgesine ve siciline işlenecek.

Müşterisini mağdur eden, yönetmeliğe aykırı davranan, haksız uygulamalar yapan emlak ofisinin yetki belgesi iptal edilecek.

Eşinin, yakınının, tanıdığının üstüne ofis açıp bu mesleği yapma devir sona eriyor.

Yanında kayıtsız ve özellikle bu sektörden daha önce yetki belgesi iptal edilenler bir daha hiç bir şekilde eleman ve çalışan olarak bu sektörde faaliyet gösteremeyecek.

Ofislerde çalışanların dosyası TTBS kayıtlarında tutulacak ve hangi ofiste çalıştığı belirlenecek.

Emlak Danışmanlığı niteliklerine taşımayan, kaçak yani ayakçı tabir edilen korsan emlakçılarla çalışan ve iş birliği yapan ofisler içinde cezalar kesilebilecek.

YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR NOTERLERDE VE WEB-TAPU'DA İŞLEM YAPAMAYACAK

Özellikle koronavirüsle mücadele kapsamında tapu dairelerinde bazı işlemler sınırlandırılmıştı.

Gelişen teknoloji ve çağın gereklili olarak görülen dijital dönüşüm sürecinde tapu işlemlerin de büyük kolaylık sağlayan Web-Tapu uygulamasının bu süreçte ortaya çıktı.

Yönetmelik ile, yetki belgesi olmayan işletmeler, noterlerde ve Web-Tapu'da artık işlem yapamayacak.

YETKİ BELGESİ BAŞVURU SÜRESİ DOLUYOR!

5 Haziran 2018 yılından önce emlak ofisi olarak iş yeri açmış olanlar yani müktesap haktan faydalanacak olan işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için Ticaret Bakanlığından alması gereken yetki belgesi alma süresinin her iki sektör için 31 Ağustos 2020'ye kadar uzatıldığını ve çok az bir zaman kaldığını belirten Mehmet Sert sözlerini şöyle sürdürdü;

Ticaret İl Müdürlüklerine gelen bu başvurular sonrasında emlak ofislerinin ve galericilerin yetki belgesi alma şartlarını taşıyıp taşımadıkları Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve müfettişleri tarafından yerinde tespit ediliyor.

İncelemeleri tamamlanan ve şartları taşıyan ofislere ise TTBS ve İETTS bilgi sistemİ üzerinden yetki belgeleri veriliyor. Yetki belge numaraları yedi rakamdan oluşuyor ve il plaka koduna göre sıra ile veriliyor ve her 5 yılda bir güncellenip vize yapılarak onaylıyor.

Eğer yetki belgesi alma şartlarını kaybeden kişi ve kurumların yetki belgeleri derhal iptal ediliyor. Yönetmeliğe aykırı hareket edenlere cezai yaptırımlar uygulanıyor.

Bu sektörlerde faaliyet gösteren meslek kuruluşları ve yetki belgelerini alan işletmeler ile bu işi resmi olarak yapan kişiler yetki belgesi alımı süresinin uzatılması sektörde yine uzatılır mantığıyla yaklaşıldığı ve kaçak ayakçı olarak tabir edilen kişi ve kurumların hale bu işi yaptığı işin ciddiyeti ve itibarı açısından uzatılmasının zarar verdiklerini düşündükleri yönünde görüş hakim.

Onun için yetki belgelerini almayanların bir an önce eksikliklerini tamamlamaları ve yetki belgesi başvurularını yapmalarını öneriyoruz. 

 



Kategoriler
0532 136 81 34

emlakhizmeti.com, Tüm Hakları Saklıdır.

tr.flatfy.com
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Whatsapp