İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Emlak (Gayrimenkul) Danışmanlığında Ücret ve Masraflar...

Emlak (Gayrimenkul) Danışmanlığında Ücret ve Masraflar...

Emlak (Gayrimenkul) Danışmanlığında Ücret ve Masraflar...

 

EMLAKÇI KOMİSYONU NEDİR?

Ev sahibi ile alıcı arasında ara buluculuk görevi üstlenen emlakçıların bu hizmet için alacağı tutar yasalarla belirlenmiş durumda. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik, emlakçının satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında (KDV dahil değil) hizmet bedeli alabileceğini söyler.

Yönetmelikte yer alan ilgili madde şu şekilde:

-- Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satın bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz. 

Bir emlakçının herhangi bir konut satışından alabileceği maksimum tutar yüzde 4 olsa da bunun yarısını satıcıdan yarısını alıcıdan tahsil etmesi gerekir.

Bahsi geçen yüzde 4’lük oran üzerinden ayrıca yüzde 18 oranında KDV de tahsil edilir.

 

EMLAKÇI KOMİSYONU NASIL HESAPLANIR?

Emlakçı komisyonunu bir örnek ile hesaplayalım. 400 bin lira değerinde bir ev aldığınızı varsayalım. Bu tutarın yüzde 2’si 8 bin lira olacaktır. 8 bin lira üzerinden ödenecek KDV ise 1.440 lira. Yani alıcı ve satıcı taraf ayrı ayrı olmak üzere 9.440 lira emlakçı komisyonu ödemelidir. Emlakçının bu satıştan alabileceği maksimum tutar ise 18.880 liradır. Emlakçı ile yüzde 2’lik tutar üzerinden pazarlık yapılarak daha az ödeme de yapılabilir.

EMLAKÇI KOMİSYONUNU KİM ÖDER?

Emlakçı komisyonu hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilir.

İki tarafın da vereceği tutar evin satış bedelinin maksimum yüzde 4’ü kadar olabilir. Alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 şeklinde tahsil edilmelidir.

Tarafların anlaşması durumunda tek taraftan da emlakçı parası tahsil edilebilir.

EMLAKÇI KOMİSYONUNU VERMEMEK MÜMKÜN MÜ?

Emlakçı komisyonu vermemek yasal olarak mümkün değil. Alıcı ve satıcı arasında köprü oluşturma görevi yapan emlakçılar satış ya da kiralama gerçekleşmesi durumunda hizmetlerinin karşılığı olarak yasalarca sınırlandırılmış tutarlar çerçevesinde bir ücret alırlar.

Satış işlemlerinde satış bedelinin maksimum yüzde 4’ü, kiralama işlemlerinde ise 1 kira bedeli olacak şekilde ücretlendirme yapılır.

Emlakçının yasal hakkı olan bu tutarı vermek zorunlu ancak alıcı ve satıcının aralarında anlaşmaya varmaları durumunda, emlakçının alacağı tutarın tamamı tek taraftan da tahsil edilebilir.

 

EMLAKÇI KOMİSYONU SÖZLEŞMESİ

Emlakçı tarafından hazırlanan bu sözleşme satışa konu olan taşınmazın değeri, komisyon tutarı ve süreçle ilgili diğer detayları içerir. Taraflar arasında anlaşmazlık çıkmasına karşı sürecin başında karşılıklı olarak imzalanan bu sözleşme sayesinde emlakçı, gelirini güvence altına almış olur.

 

EMLAK ALIM SATIM SÖZLEŞMESİ 

CİNSİ :
İLİ :
İLÇESİ :
MAHALLESİ :
SOKAĞI :
KAPI NO :
PAFTA NO :
ADA NO :
PARSEL NO :
ALICI ……………..………….ile SATICI ………………………yukarıda kayıtlı emlağın aşağıda belirlenen koşullarda satılması için anlaşmışlardır.
1 - SATICI, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını (yıllık brüt stopaj dahil)……….……TL’dan satmayı kabul etmiştir.
2 - Satış bedeline mahsuben, ALICI’dan …………..…TL kaparo alınmıştır.
3 - Satış bedelinin ……………….TL’sı peşin, geri kalanı da ………….sürede taksitlerle ödenecektir.
4 - Bu sözleşme imzalandıktan sonra, Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan ALICI, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. SATICI bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.
5 – ALICI ve SATICI, kendilerine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAK KOMİSYONCUSU’na sözleşmenin imzasından itibaren, gerçek satış bedeli üzerinden %.................. +KDV tutarında hizmet ücreti ödemeyi kabul ederler.
6 – Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.
7 – Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde………………….Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir……/……/20…

 

ALICI               EMLAK KOMİSYONCUSU                 SATICI

 



Kategoriler
0532 136 81 34

emlakhizmeti.com, Tüm Hakları Saklıdır.

tr.flatfy.com
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Whatsapp